تحولات منطقه

در طول دهه گذشته، سیاست خارجی بسیاری از کشورهای خاورمیانه به سمت چند جانبه شدن تغییر کرده است. حتی شرکای سنتی ایالات متحده مانند مصر، عربستان سعودی و امارات دیگر از تلاش های واشنگتن برای ایجاد بلوک های انحصاری تحت رهبری ایالات متحده راضی نیستند.

زمان مطالعه: ۴ دقیقه

در مارس 2023، توافق با میانجیگری چین بین ایران و عربستان سعودی به طور گسترده به عنوان نشانه ای از ورود پکن به سیاست قدرت خاورمیانه تلقی شد. اگرچه دولت بایدن نقش چین در میانجی گری توافق را رد کرد اما این مسئله نشان دهنده کاهش نفوذ ایالات متحده است، اقدامات واشنگتن از آن زمان تصویر متفاوتی را نشان می دهد. طی چند ماه گذشته، ایالات متحده منابع نظامی بیشتری را در منطقه مستقر کرده، گشت‌زنی‌ها و رزمایش‌های مشترک را در اطراف تنگه هرمز افزایش داده و نشان داده است که قراردادهای تسلیحاتی با شرکای منطقه‌ای مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی را پیش خواهد برد. گسترش آموزش در مصر، کویت، و دیگران – همگی تلاشی آشکار برای اطمینان بخشیدن به شرکای عرب از تعهد خود به امنیت خاورمیانه است.

تردید اعراب در مورد نیات واشنگتن

نشریه آمریکایی فارین افرز با این مقدمه در گزارشی با تیتر «چگونه آمریکا باید با نفوذ فزاینده چین در منطقه سازگار شود؟» به نوع بازیگری واشنگتن در تقابل با پکن در خاورمیانه پرداخته و نوشت: بعید است اقدمات اخیر آمریکا نفوذ ایالات متحده را تقویت کند. چرخش قدرت های عربی به سمت پکن نتیجه کاهش حضور نظامی واشنگتن نیست. این دولت‌ها به خوبی از سرمایه‌گذاری‌های نظامی واشنگتن در خاورمیانه آگاه هستند – اگرچه به طور فزاینده‌ای در تمایل واشنگتن برای استقرار این قابلیت‌ها از جانب خود تردید دارند. در عوض، آنها در حال مشارکت چین در زمینه‌هایی مانند زیرساخت‌ها و فناوری هستند که در آن درک می‌کنند که ایالات متحده کمتر قادر است یا مایل است به آنها کمک کند. آنها همچنین به دنبال دستیابی به سیستم های نظامی خاصی مانند هواپیماهای بدون سرنشین پیشرفته هستند که ایالات متحده آنها را ممنوع کرده است.

واشنگتن جنبه هیا مثبت حضور رو به رشد چین در خاورمیانه را بپذیرد

با توجه به این روندها، ایالات متحده به رویکرد جدیدی در منطقه نیاز دارد. این کشور باید جنبه‌های مثبت حضور رو به رشد چین در خاورمیانه را بپذیرد و مشارکت پکن در توسعه و ثبات منطقه‌ای را به جای تلاش برای مهار آن تشویق کند.  در عوض، ایالات متحده باید ابزارهای سیاستی و سرمایه گذاری خود را در منطقه به مناطقی گسترش دهد که از مزیت نسبی برخوردار است، مانند پیشرفت سرمایه انسانی، آموزش، فناوری سبز و پلتفرم های دیجیتال. و همچنین باید از انواع قراردادهای گسترده تر با شرکای عرب و قدرت های متوسط رو به رشد مانند برزیل، هند و ژاپن حمایت کند

در طول دهه گذشته، سیاست خارجی بسیاری از کشورهای خاورمیانه به سمت چند جانبه شدن تغییر کرده است. حتی شرکای سنتی ایالات متحده مانند مصر، عربستان سعودی و امارات دیگر از تلاش های واشنگتن برای ایجاد بلوک های انحصاری تحت رهبری ایالات متحده راضی نیستند. آنها به دنبال مشارکت با چندین قدرت از جمله چین، هند، روسیه و ایالات متحده هستند. اکنون امارات را دریابید. ابوظبی اگرچه شریک امنیتی و اقتصادی نزدیک ایالات متحده است، اما ابوظبی روابط خود را با پکن از طریق تجارت، اشتراک فناوری و معاملات تسلیحاتی جدید تعمیق کرده است.

خاورمیانه چندجانبه است، اما چندقطبی نیست

اگرچه خاورمیانه چندجانبه است، اما چندقطبی نیست: تعداد کل نیروهای ایالات متحده از اوج خود کاهش یافته است، اما بیش از 30000 نفر باقی مانده است - تقریباً همان چیزی است که قبل از حمله ایالات متحده به عراق در سال 2003 بود بر اساس داده های موسسه تحقیقات صلح بین المللی استکهلم، بازار تسلیحات حتی از 47 درصد در دوره 2010-2014 به 54 درصد در دوره 2018-22 افزایش یافته است که بخشی از آن به دلیل تحریم های ایالات متحده علیه روسیه پس از حمله روسیه به اوکراین در سال 2014 است. علاوه بر این، ایالات متحده همچنان به حفظ تأسیسات نظامی در دست‌کم ده‌ها کشور در سراسر منطقه، از پایگاه‌های بزرگ تا پایگاه‌های کوچک‌تر، تأسیسات آموزشی، و انبارهای از پیش تعیین‌شده تسلیحات و مواد ادامه می‌دهد.

اما تسلط به معنای انحصار نیست. اگرچه حضور امنیتی چین در منطقه محدود است، اما می‌تواند فرصت‌های دفاعی و اقتصادی را به شرکای خود ارائه دهد که ایالات متحده  این کار را نمی کند. به عنوان مثال، پکن فقط یک پایگاه نظامی دارد که در جیبوتی واقع شده است، اما در بنادر سراسر منطقه سرمایه گذاری کرده است که می تواند هم برای فعالیت های غیرنظامی و هم برای فعالیت های نظامی مورد استفاده قرار گیرد

سرمایه‌گذاری‌های پکن متنوع‌تر است و شامل کشورهایی مانند عمان می‌شود که حمایت چندانی از ایالات متحده دریافت نمی‌کنند. برای احیای حضور خود در منطقه، ایالات متحده باید با درک این موضوع شروع کند که دوران مشارکت انحصاری و بلوک های امنیتی در خاورمیانه به پایان رسیده است. واشنگتن باید بپذیرد که تنوع شرکای خود در زمینه هایی مانند خرید تسلیحات و گفتگوهای امنیتی به این معنا نیست که آنها در مدار رقبای ایالات متحده قرار می گیرند. اما خبر از واقعیت جدیدی می دهد که مشخصه آن همسویی چندگانه است.

یکی از نمونه های امیدوارکننده این استراتژی، گروه I2U2 است که در سال 2022 توسط هند، اسرائیل، امارات متحده عربی و ایالات متحده برای رسیدگی مشترک به مسائلی مانند امنیت غذایی، انرژی و سلامت عمومی تشکیل شد. I2U2 هنوز جدید است، اما قبلاً در زمینه اشتراک فناوری و سرمایه گذاری در نوآوری و پایداری کشاورزی پیشرفت کرده است. ایالات متحده می‌تواند به‌جای مشارکت مستقیم، به‌عنوان یک کاتالیزور عمل کند، و در مواردی که منافع همگرا (مثلاً در مورد تغییرات آب‌وهوایی یا امنیت غذایی) وجود دارد، چین باید در گروه‌های جدید گنجانده شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.